Poliklinika Maja

Kako rešiti problem nespuštenog testisa?

nespušteni testis

Poliklinika Maja je prva u gradu pokrenula dečju hirurgiju sa ciljem da briga o zdravlju najmladjih bude prioritet i u skladu sa aktuelnim standardima. S obzirom da se radi o najmlađem stanovništvu kome tek predstoji rast i razvoj, dečja urologija ima bitnih medicinskih i socijalnih specifičnosti.

Anomalije i oboljenja urotrakta i genitalija mogu biti prostija. Ali i vrlo kompleksna za dijagnostikovanje i lečnje. Zato je najbitnije pravovremeno otkrivanje i odgovarajuće lečenje. Pogotovu radi buduće reproduktivne funkcije i naravno, uspostavljanja normalne funkcije urogenitalnog trakta.

Nastojimo da roditelji i deca steknu poverenje u svoje lekare i uvek se osećaju bezbedno.

Jedna od najčešćih urođenih anomalija sa kojima se deca susreću, a koje zahtevaju hirurško lečenje je nespušteni testis.

Nespušteni testis je poremećaj koji nastaje tokom trudnoće i koji se može prepoznati pri rođenju deteta. Testisi počinju da se razvijaju u stomaku (abdomenu) i tokom razvoja u materici se usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja spuštaju prema mošnicama.

Ukoliko jedan ili oba testisa zaostanu negde na ovom putu, takvo stanje se naziva nespušteni testis. Ovaj poremećaj je mnogo češći kod prevremeno rođenih beba, ali se javlja i kod dece rođene u terminu. U literaturi postoje čak i podaci da se češće javlja na desnoj strani.

Operacija je neophodna i na nivou je jednodnevne hirurgije.

Naš tim iskusnih lekara predvođen prof. dr Anđelkom Slavković, jedinim dečjim urologom na području Niša i okoline, i dr Miroslavom Stojanovićem, iskusnim dečjim hirurgom, garantuje najbolju zdravstvenu negu i stoprocentnu pažnju i odgovornost.