Strabizam (razrokost) predstavlja anomaliju položaja očiju i binokularnog vida. Može se javiti u vidu skretanja jednog ili oba oka, kao i u vidu skretanja putanje oka (unutra ili spolja).

Binokularni vid se formira oko trećeg meseca života, za to je potreban normalan oblik i položaj oka, oko bez refrakcione anomalije uz očuvanu anatomiju i funkciju mišića pokretača oka.

Ukoliko se u ranom detinjstvu  poremeti se binokularni vid, odnosno dolazi do “bežanja” i “skretanja” oka. Ukoliko je prepreka prisutna na oba oka javlja se nystagmus, odnosno niz brzih nevoljnih pokreta očiju, koji prati izražena slabovidost.

Postoji više podela razrokosti. Jedna od osnovnih je podela na “prateću” – konkomitirajuću i paralitičku. Bez obzira na uzrok i vreme javljanja razrokost je problem čijem lečenju treba što pre pristupiti. Ponekad je za razrokost odgovorno i postojanje dioptrije. Prepisivanje odgovarajućih naočara problem smanjuje ili u potpunosti rešava.

Često nas roditelj pitaju: Hoće li naočare pomoći mom detetu?

Neka deca imaju unutrašnje skretanje oka (ukrštene oči) i to je striktno zbog dalekovidosti (akomodativna ezotropija). Oni moraju da koriste dodatnu moć fokusiranja kako bi jasno videli.

Bez naočara, jedno ili oba oka skreću ka unutra. Korektivna stakla opuštaju ovu moć dodatnog fokusiranja tako da oči ostaju pravo.

Kod dece koja imaju povremeno skretanje jednog oka ka spolja, kada su umorna mogu imati koristi od naočara sa minusnom snagom koje im pomažu da zadrže svoje oči pravo.

strabizam

Šta podrazumeva hirurško lečenje?

Strabizam se uspešno može lečiti i hirurškim putem. Kod dece se operacije rade u opštoj anesteziji, a kod odraslih u lokalnoj.

Da bismo shvatili na kojim principima se ozasniva operacija razrokosti, moramo znati da svako oko ima šest očnih mišiča koji kontrolišu pokrete oka. Da bi oko bilo u pravilnom položajui, da ne bi skretalo sviti mišići moraju biti u ravnoteži.

Ukoliko je neki od mišiča jači ili skabiji, dolazi do narušavanja te ravnozeže i pojave razrokosti. Operacijom razrokosti se ne popravlja slabovidost, već ona ima estetski fekat, kao i dovođenje oka u pravilan položaj.

Operacija razrokost takođe, može dovesti do gubitka duplih slika ukoliko one postoje.

Više informacija možete potražiti i na sajtu: Klinika Maja

Naš tim