Suzni film je sastavni deo anatomije i fiziologije oka. Suze služe da bi nam podmazivale prednje površine oka i na taj način davale komfor i prijatan osećaj. One nas štite od raznih infekcija, iritacija i imaju bitnu ulogu u stvaranju dobre vidne oštirne.

Suze se stvaraju u gornjem spoljašnjem delu oka, rasporedjuju po celoj prednjoj površini oka i otiču suzno-nosnim kanalom u unutrašnjem uglu oka. Ovaj kanal prikuplja suze i svojim pružanjem prema dole i unutra, odvodi ih kroz nosne šupljine daljim tokom u grlo.

Neophodan je balans u stvaranju i oticanju suznog filma, te je tako neophdono da se još na rođenju dobro razviju i suzne žlezde. One stvaraju suze i njihove puteve, odnosno kanale oticanja, pre svega pomenti suzno-nosni kanal.

Urođena neprohodnost ili bolje rečeno zakasnelo otvaranje donjeg dela kanala, česta je anomalija kod dece. Donji kraj ovog kanala se spontano otvara na rođenju, međutim kod 20% dece se to ne dešava i imamo zatvoren kanal. To znači da nemamo suženje celog kanala, već je prisutna membrana, poput čepa koja zatvara donji deo kanala i ne dozvoljava normalno oticanje suza.

Simptomi

Kod dece možete primetiti pojačano suzenje, crvenilo oka, sekret koji se sliva preko kapka, lepljivo oko i stalnu uznemiresnot bebe.

Česte su pojave konjunktivitsa koji se uzaludno leči kapima i antibioticima jer je stalno prisutan uzrok nastajanja ovih infekcija, a to je neprohodnost kanala i nakupljanje suza što čini oko podložno infekcijama.

Lečenje

Lečenje se sprovodi masažama uz aktivno lečenje konjunktivitsa, zatim ako to ne pomogne sledi sondiranje suznog kanala i kao kranji vid lečenja sledi plastika, odnosno hirurško lečenje koje podrazumeva dakriocistorinostomiju.

  • Masaža suznog kanala podrazumeva masažu u predelu suzne kesice. U unutrašnjem uglu, prema nosu se povećava pritisak u kanalu koji se proteže na dole i na taj način može probiti membranoznu prepreku na dnu kanala. Masaže se izvode od unutra prema dole, potiskujući suze kroz kanal. Potrebno je izvoditi desetak potisaka, četiri puta dnevno. Uz masažu potrebna je i redovna higijena kapaka.
  • Sondiranje, probijanje opne na kraju kanala pomoću tupe igle, izvode dečiji oftalmolozi najkasnije do 12 meseci starosti. Obično se već oko 6 meseci izvodi sondiranje. Izvodi se u lokalnoj anesteziji sa blagim opijanjem pacijenta po potrebi. Odmah nakon intervencije, beba ide kući i koristi antibiotsku terapiju. Uspešnost je i do 90%. Ako je potrebno može se ponoviti.
  • Deca kod koje na prethodnoj intervenciji ne dođe do rezultata, podvrgavaju se operativnom zahvatu, dakriocistorinostomiji, obično između treće i četvrte godine života. Ova operacija predstavlja otvaranje novih puteva, odnosno komunikacije između suzne kesice i nosne šupljine, odmah iznad mesta gde bi se inače otvorio suzno-nosni kanal. Na taj način se zaobiđe zatvoren kanal. Operacije se izvodi u opštoj anesteziji. Rezultati su odlični, preko 90% uspešnosti i što je takođe važno, estetski ne ostaje ožiljak nakon operacije.

Naš tim