Poliklinika Maja

Noćno umokravanje kod dece ne treba ignorisati

Noćno mokrenje

Sigurno ste imali priliku da čujete u krugu porodice ili prijatelja kako se nečije dete upiškilo tokom noći? Možda niste samo čuli, možda se upravo desilo vašem detetu.

U uzrastu od 7 godina, 10% dece se umokrava u toku noći, 2 – 3% vlaži veš u toku dana, dok 1 – 3% dece ima prljanje veša stolicom, poručuje tim dečjih specijalista iz Poliklinike Maja. Sve navedene situacije su alarm koji ukazuje da je potrebno posetiti ne samo pedijatra, već dečje lekare određenih specijlanosti.

U 90% slučajeva ovi poremećaji su rešivi i to bez propisivanja lekova, ali ukoliko se ne leče mogu trajati godinama i dovesti do oštećenja bubrega i mokraćne bešike. Još češće, mogu dovesti do anksioznosti, depresije i izolacije ove dece.

U situacijama nevoljnog mokrenja, skoro svako dete preplavi osećaj stida. Želja za prikrivanjem problema se jako često pojavljuje i kod roditelja, što dovodi do izbegavanja medicinskih stručnjaka. Zato se umokravanje kod dece smatra jako čestim problemom, ali i problemom o kome se jako malo govori.

Zabluda je da se umokravanje kod dece ne može ili ne treba lečiti.  Poliklinika Maja je sastavila tim od četiri iskusna lekara, koji su usko specijalizovani i pre svega pružaju određenu edukaciju roditeljima i deci. Zatim, sprovode terapiju vežbicama za poboljšanje načina mokrenja i defekacije kod dece, a sve bez korišćenja lekova.

Tim čine:

  • Prof. dr Anđelka Slavković, dečji hirurg/dečji urolog
  • Prof. dr Vesna Živković, dečji fizijatar
  • Dr Tihana Ristić, specijalista radiologije
  • Dr Milen Dimić, dečji neurolog

Poliklinika Maja je centar zdravlja svakog deteta i pokriva skoro sve oblasti pedijatrije i dečje hirurgije, tako da se po potrebi, zavisno od slučaja, ovaj osnovni tim može proširiti. Za početak, najbitnije je da se roditelji i deca suoče sa problemom, a onda potraže stručnu pomoć.