Ambliopija ili kako se još ponekad naziva i “lenje oko” je više od običnog problema sa očima. Deo mozga zadužen za vid je potisnut i vid se zapravo smanjuje na oku koje se ne koristi.

Postoje različiti uzroci ambliopije:

  • Neusklađenosti očiju sa jednim okom koje se neispravno koristi.
  • Potreba za naočarima zbog dioptrije koja nije korigovana.
  • Naočare su potrebne jer je jedno oko van fokusa.
  •  Prisustvo katarakte (neprozirnosti sočiva unutar oka) kojom se narušava pravilno fokusiraju svetlosnog zraka na zadnjem delu oka, sprečavajući razvoj dobrog vida za to oko.
  • Spušten ili uvećan kapak koji pokriva zenicu i blokira vid u tom oku.

Kako se leči Ambliopija?

Lečenje je teže i manje efikasnije sa decom starijom uzrasta 9 ili 10 godina. Ako se Vašem detetu dijagnostikuje ambliopija, biće organizovan individualni aktivni program lečenja.

Taj program može da podrazumeva jedno ili više od sledeće pomenutog: naočare, terapija flasterom/okluzija, kapi za oči koje šire zenicu, a u nekim slučajevima i kontaktna sočiva.

ambliopija
ambliopija

Okluzivna terapija/terapija uz pomoć flastera

U cilju poboljšanja vida vašeg deteta, može vam biti naloženo dastavljate okluziju na oko. Okluzija je uobičajeni metod lečenja različitih tipova ambliopije. Ovaj tip gubitka vida ne može biti korigovan samo uz pomoću naočara ili hirurški.

Tretman je efikasan kada primorava dete da koristi ” lenje oko” tako što se stavlja okluzija na zdravo oko. Okluzija je najefikasnija kod male dece, ali takođe može pomoći poboljšanju vida u ranim tinejdžerskim godinama.

Nelečena, ambliopija se ne može povratiti, a gubitak vida postaje trajan. Jasne instrukcije, razumna očekivanja, strpljenje i doslednost delovi su sveobuhvatnog pristupa lečenja oka vašeg deteta.

Savet: Deca vole nagrade. Osmislite neku vrstu nagrađivanja nakon svake uspešno sprovedene okluzije.

Ponudite im da gledaju crtani film ili igraju igrice na telefonu u period kada im je zatvoreno oko (naravnom ukoliko se radi o kraćem vremenskom interval).

Osmislite im dodatne aktivnosti u vidu crtanja, slikanja ili bojenja u tom periodu.

Naš tim