Poliklinika Maja

Značaj sistematskih pregleda kod dece koja se bave sportom

sistematski pregled dece

Kada pomislimo na porodicu Obradović, fudbal i medicina su prva asocijacija u svakom smislu. To je nešto što veći deo života prati Milovana i Vesnu. Značaj sistematskih pregleda kod dece koja se bave sportom često je zapostavljena tema. Objašnjava Dr Vesna Obradović, specijalista pedijatrije poliklinike Maja.

Aprila ove godine je u Nišu obeleženo 40 godina od pobede Radničkog u polufinalnoj utakmici Kupa UEFA protiv slavnog Hamburgera. Nišlije pamte i prepričavaju novim generacijama taj 7. april 1982. godine i stadion Čair. Tada je kapiten Radničkog Milovan Obradović u 75. minutu postigao čuveni gol i doneo veliku pobedu meraklijama.

Moramo da napomenemo da i supruga Vesna svakodnevno donosi velike pobede. Te pobede su na medicinskom terenu. Ona je pedijatar, čuvar zdravlja niške dece. Mnogobrojne porodice je odlično poznaju i prepoznaju kao veliku podršku.

dr Vesna Obradović

Kao specijalista pedijatrije svoj radni vek od skoro četiri decenije posvetila je radu sa decom svih uzrasta. Od početka procesa licenciranja lekara u Republici Srbiji, aktivno je učestvovala u aktivnostima vezanim za edukacije lekara pedijatara na celoj teritoriji Srbije. Trenutno radi u privatnoj praksi.

Dr Vesna se danas posebno zalaže da istakne značaj sistematskih pregleda kod sportske dece i eto spoja medicine i fudbala:

U okruženju sam sportskom i medicinskom stalno i znam koliko je važno da pričamo da se ne zanemaruje sistematski pregled kod sportske dece. Kada ovo kažem, mislim na to da oni moraju biti temeljni, sistematični, sa puno pažnje. Pregled mora da obuhvati fizikalni pedijatrijski pregled, pregled kardiovaskularnog sistema uz obavezni eho srca. Laboratorija, pregled dečijeg hirurga, pregled fizijatra, oftalmološki pregled…

Podjednako je važno raditi i na tehnici i na očuvanju zdravlja kod dece koja se bave sportom. To je garancija da ćemo ponovo imati šampione i šampionke kojima ćemo se ponositi“, objašnjava Dr Vesna.

Dr Obradović kaže da je dostupna na društvenoj mreži fejsbuk i da se uvek trudi da da usmerenja i blagovremene savete roditeljima i samoj deci.

Poliklinika Maja je sigurno mesto za najmlađe Nišlije!

Izvor: Niške vesti

1 thoughts on “Značaj sistematskih pregleda kod dece koja se bave sportom

Comments are closed.