Poliklinika Maja

Da li je Vaše dete posetilo pedijatra pre polaska u školu?

pregled pedijatra

Početak nove školske godine je uvek uzbudljiv period za decu i roditelje. Pripreme počinju nedeljama ranije i kako se prvi septembar približava nestrpljenje raste. Pored priprema, ne smemo zaboraviti i ono ključno – zdravlje mališana.

Ukoliko je vaš odgovor na pitanje NE, važno je da obavite sledeće zdravstvene preglede:

Preventivni pregled pedijatra

Pedijatar je lekar koji prati rast i razvoj deteta i tokom njegovog školovanja. On ima uvid u prethodno zdravstveno stanje, vakcinacioni karton deteta i savetovaće dalje preglede specijalista kada su potrebni. Merenje visine, telesne težine, krvnog pritiska i ostalih bitnih parametara omogućavaju pedijatru da proceni koliko je dete zdravo, fizički i psihički spremno za školu. Uz ovaj pregled obično se radi i analiza krvi i urina, tako da lekar ima uvid u kompletnu zdravstvenu sliku deteta.

prelged pedijatra

Oftalmološki pregled

Deca čak 80% stvari uče očima, što znači da je za pravilan razvoj jako bitan i zdrav vid.  Baš iz ovog razloga su oftalmološki pregledi obavezni u prvoj, trećoj i godini života pre polaska u školu. Međutim, oftalmolozi savetuju da sa redovnim testiranjem treba nastaviti na svake dve godine. Čak i kada je sve bilo u redu.

Deca se retko kad požale da ne vide dobro, zato je važno prepoznati moguće znakove poteškoća. Ovo može biti preteratno žmirkanje, česte glavobolje ili poteškoće da uhvate loptu i neki drugi predmet. Problemi sa vidom utiču na fizički, emocionalni i socijalni razvoj. U krajnjem slučaju mogu uticati na atletske i akademske sposobnosti, ali kada svi vodimo računa do toga ne bi trebalo da dođe.

Polazak u školu je sigurno jedan od najbitnijih dana svakog deteta i roditelja, a mi želimo da osiguramo njihov napredak tokom cele godine. Zato pružamo sve neophodne zdravstvene preglede na jednom mestu. Kod nas vas očekuju lekari različitih specijalnosti jer pokrivamo skoro sve oblasti medicine, a sve u cilju zdravlja vaših mališana.

Dobro došli u novi centar zdravlja vašeg deteta!