Poliklinika Maja

Kako da vaše dete izgradi jak imunitet?

Roditelji najviše brinu da će tokom zimskog perioda imunitet njihovih mališana biti narušen. Strepnja dolazi iz potpuno opravdanih razloga jer dnevna kolebanja temperature, nepravilno oblačenje, češći boravak u zatvorenom prostoru i sa drugom decom, predstavljaju samo neke od razloga koji dovode do slinavih nosića, upale grla, temperature i stomačnih virusa.

Jak imunitet je preduslov za dobro zdravlje, ali šta možemo uraditi za naše mališane koji imuni sistem još uvek razvijaju? Naši pedijatri često dobijaju ovo pitanje, zato hajde da prvo objasnimo šta je to imunitet i kako se on stvara.

Imunitet je sposobnost organizma da sintetiše antitela protiv izazivača bolesti i da se na taj način od istih brani. Da bi se antitela produkovala, neophodan je zdrav hematopoezni sistem to jest, organi zaduženi za produkciju krvnih elemenata crvene i bele loze.

Naučno je dokazano da je imuni sistem povezan sa genima i to je razlog zašto se on razlikuje od osobe do osobe. Dakle, svi se rađamo sa prirodnim imunitetom, dok takozvani stečeni imunitet razvijamo do 12. godine života. Zato je deci potrebna posebna pažnja roditelja i saveti pedijatra koji na ovom putu imaju ključnu ulogu.

Specijalisti pedijatrije u Poliklinici Maja su uvek raspoloženi da daju korisne informacije roditeljima i sada delimo 5 saveta koje svako može preduzeti radi jačanja imuniteta svog deteta.

Ishrana za jači imunitet

Raznovrsna ishrana je prva i jedna od najbitnijih stavki treba obezbediti detetu. Proces unošenja zdrave i izbalansirane ishrane započinje odmah po rođenju, sa majčinim mlekom koje bebi pruža sve potrebne materije za zdrav razvoj. Kako dete raste mora da nastavi se dovoljnim unosom vitamina, minerala i proteina. Tu se posebno izdvajaju vitamin C, Cink (Zn), Beta-glukan i vitamina D.

Određene vrste voća i povrća dokazano utiču na funkciju imunog sistema. Od voća su to: borovnica, banana, jagoda, grejpfrut, kajsija, papaja. Od povrća: brokoli, spanać, paradajz, slatki krompir, šargarepa, tikva, crni i beli luk.

Slatkiše treba smanjiti jer utiču na smanjenje leukocita i antitela, a unos tečnosti povećati. Deca treba da piju dovoljno vode, čaja, mleka i jogurta. Preporučeni dnevni unos je 8 čaša tečnosti, a ukoliko je virus ili grip već napao organizam deteta, onda se ova količina udvostručuje. U dogovoru sa pedijatrom, kada je dete bolesno treba pojačati unos neophodnih materija kroz odgvarajuće suplemente za decu.

Fizička aktivnost za jači imunitet

Uz izbalanisranu ishranu, naravno dolazi i redovna fizička aktivnost. Ukoliko i sami trenirate, podstaknite svoju decu da rade isto. Aktivnost u vidu omiljenog sporta, plesa, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla, doprineće zdravijem funkcionisanju celog organizma. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije za decu od 5-17 godina je da 30-60 minuta u toku dana odvoje za sport.

Dovoljno sna za jači imunitet

Poznato je da deca rastu dok spavaju jer se tada najviše luči hormon rasta. Za predškolsku decu optimalno je 10 sati sna, dok starija deca i odrasli najbolje funkcionišu sa 7 do 8 sati sna.

Vakcinacija za jači imunitet

U borbi protiv bolesti, najveće dostignuće medicine su svakako vakcine koje imuno sistemu daju podatke o potencijalnim napadačima infektivne prirode i spremaju telo da im se suprotstavi. U Poliklinici Maja možete zakazati sistematski pregled zavisno od uzrasta deteta i završiti sve na jednom mestu pre same vakcinacije.

Nežan dodir i dobar primer za jači imunitet

Ukoliko niste znali, naučno je dokazano da emotivno stanje svake osobe pa i deteta, ima uticaja na imunitet. Pružite svojoj deci potrebnu podršku tokom odrastanja, volite ih svakim danom sve više, osigurajte dnevnu dozu nežnih poljubaca i toplih zagrljalja.

Takođe, znajte da su deca sklona imitiranju starijih osoba i zato se potrudite da im svojim primerom pomognete u sticanju zdravih životnih navika.

Uspeh roditelja je svakodnevno primanjivati ove, naizgled očekivane savete, a onda videti koliko su rezultati delotvorni. Bitno je i da znate da kada virus napadne organizam deteta, samo pridržavanje ovih saveta neće pomoći. Neophodno je zakazati pedijatrijski pregled. Lekari Poliklinike Maja su uvek dostupni za zakazivanje termina, kao i za dolazak na kućnu adresu pacijenta.

Naš tim izlazi na teren i omogućava da svako dete dobije adekvatnu medicinsku negu kada mu je potrebna.